Havenlaan

300 platanen op het nippertje gered, 1.500.000 kasseien dreigen te verdwijnen

REGLEMENT ? WELK REGLEMENT ?

Posted on | november 28, 2012 | 2 Comments

Het Brussels Gewest heeft een reglement dat bepaalt hoe werkzaamheden in de omgeving van bomen moeten worden uitgevoerd.  Kort samengevat:

•    bij graafwerkzaamheden moeten speciale voorzorgen genomen worden om de wortels te beschermen; wortels moeten handmatig met gedesinfecteerde zagen of snoeischaren verwijderd worden, waarna het snijoppervlak met een schimmeldodend wondafdekmiddel moet worden behandeld;

•    er moet een ruimte worden gemaakt tussen de greppel en de wortels, die moet worden opgevuld met een zeer vruchtbaar mengsel om te zorgen dat de boom snel nieuwe wortels krijgt;

•    het is verplicht om alle gereedschappen (lepelschoppen, zagen, kettingzagen, snoeischaren, enz.) regelmatig te desinfecteren met Cryptonol of verdund bleekwater (Javel).

Bij de werkzaamheden die langs de Havenlaan aan de gang zijn wordt geen enkele van deze regels nageleefd. Boomwortels worden overal afgerukt. De funderingen worden met een graafmachine uitgegraven, met nefaste gevolgen.

Minister Grouwels van openbare werken en haar ambtenaren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er klaarblijkelijk op uit om de platanen langs de Havenlaan te laten creperen.

En dat terwijl mevrouw Grouwels meer dan eens heeft beweerd, tot in het Brussels parlement:  “We zullen hier en daar een paar boomwortels moeten verwijderen, maar dan hebben we het over oppervlaktewortels. We hebben ook gezegd dat we met de grootst mogelijke voorzichtigheid te werk zouden gaan. We gaan geen wortels kapot rukken met grote machines. We zullen het voorzichtig aanpakken.”  (Brigitte Grouwels op 12 juli 2012)

Beste burger, u wordt bij de neus genomen.

Keer op keer wanneer gewone burgers en hun actiegroepen succes boeken in dit dossier worden de democratische middelen die ze daarbij gebruiken afgepakt, omzeild, verdraaid, of domweg genegeerd.

Democratie ?  Welke democratie ?

Comments

2 Responses to “REGLEMENT ? WELK REGLEMENT ?”

  1. Isabelle
    november 28th, 2012 @ 23:56
  2. Anatole BINDER
    november 29th, 2012 @ 19:59

    Lorsqu’une décision est prise par un pouvoir contrôlé démocratiquement et lorsque cette décision est sabotée par le pouvoir politique ou par l’administration chargée de l’exécuter, quelles sont les sanctions possibles et qui peut les infliger?
    Une réaction énergique s’impose! L’identification des responsables, leur inculpation et le contrôle des sanctions éventuelles rendront les responsables des dégats plus respectueux deleurs obligations

Leave a Reply

*