Havenlaan

300 platanen op het nippertje gered, 1.500.000 kasseien dreigen te verdwijnen

Alternatieve Open Monumentendag – 18 september

Posted on | september 13, 2011 | 2 Comments

ONDER DE PLATANEN, DE KASSEIEN

Iedereen kent ondertussen wel de Brusselse Open Monumentendagen. Elk jaar, in het derde weekend van september, wordt dan het rijke Brusselse erfgoed opgengesteld voor het publiek.

Maar kent u ook de Alternatieve Open Monumentendag?

Nee? Dat is ook niet zo vreemd, want het is iets nieuws. De “Alternatieve Open Monumentendag” vindt plaats langs de Havenlaan in Brussel, op zondag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur, en is getiteld

ONDER DE PLATANEN, DE KASSEIEN

Avenue du PortOnder begeleiding van een deskundige gids van de APKP (Actie Patrimonium, Kasseien, Platanen) kan iedereen dan de verborgen schatten van de Havenlaan gaan ontdekken en alles te weten komen over zijn kasseien, zijn band met de Brusselse haven, met het kanaal, met de spoorwegen en met de site van Thurn en Taxis. Welke geschiedenis heeft de Havenlaan doorgemaakt? Welke rol heeft de Havenlaan gespeeld in de geschiedenis van Brussel? Wat maakt de Havenlaan zo belangrijk? Wie kan zich de Maritiemwijk nog herinneren? Vanwaar plots al die belangstelling voor de Havenlaan? Wat is er zo belangrijk aan dit deel van de stad? Waarom worden het kanaal en de haven zo verwaarloosd, terwijl ze vroeger krioelden van
de activiteit?

Praktische informatie: De geleide bezoeken beginnen bij het tentje van de APKP op de hoek met de Picardstraat en gaan tot aan de spoorlijn en terug. Duur: ongeveer 45 minuten. Op het uur vertrekt er telkens een rondleiding: eerste vertrek om 10.00 uur, laatste vertrek om 17.00 uur.

Verder is er vanaf 12.00 uur nog een gezellige picknick op de Becokaai, vlakbij het Saincteletteplein, volgens de formule “auberge espagnole”, d.w.z. iedereen brengt zijn eigen eten, drinken, bestek, borden en glazen mee en deelt met elkaar. Vanaf 13.00 uur is er muzikale begeleiding van Rik Staelen “Rambi Rambo”.

Spandoeken, versieringen om aan de platanen te hangen, een goed humeur zijn allemaal welkom, net als professionele muzikanten en muzikanten in de dop!

Ontmoeting met de pers om 14.00 uur op de hoek van de Picardstraat en de Havenlaan

Contact

Organisatie: Patrick WOUTERS – 0478 77 96 21
Geleide bezoeken: Guido VANDERHULST (BrusselFabriek) – 0477 25 09 61
Inter-Environnnement Bruxelles: Mathieu SONCK –  0478 20 35 78
Wijkcomité Maria-Christina: Didier WAUTERS –  0472 69 64 96
Zoubida JELLAB  – 0475 63 86 51

Comments

2 Responses to “Alternatieve Open Monumentendag – 18 september”

 1. Zinneke
  september 14th, 2011 @ 08:23

  Excellente initiative !
  Une fois de plus, les habitants donnent l’exemple et fourmillent d’idées constructives et enthousiasmantes !

 2. BALSEAU Roland
  september 17th, 2011 @ 02:34

  Sous les platanes, nos racines et de la sueur… sèche…beaucoup
  sous les pavés une plage immense léchées par
  les vagues de souvenirs et d’oublis
  Mes grands pères étaient l’un wattman ixellois et l’autre Maréchal ferrant chez “Alexandre”, tous deux wallons et brabançons.A les retrouver un peu ce dimanche entre bruxellois du dessus des pavés, sans l’odeur soufrée du charbon d’avant ni celle puante de mépris des 4×4 de la navette journalière. Merci pour ce tout prochain plaisir d’une visite guidée de notre passé, si proche encore, merci pour votre lutte pour l’histoire intime de la ville du travail !

Leave a Reply

*