Havenlaan

300 platanen op het nippertje gered, 1.500.000 kasseien dreigen te verdwijnen

Feest van de Stadsboom #2

Posted on | augustus 30, 2012 | No Comments

Feest van de StadsboomZoals jullie ongetwijfeld nog weten, hebben we vorig jaar samen een klinkende overwinning behaald tegen een duur en absurd plan, een plan dat korte metten wilde maken met ons erfgoed en onze openbare ruimte, een plan dat onze vertrouwde platanen en kasseien zonder pardon uit de weg wilde ruimen om de auto en de vrachtwagen vrij baan te geven.

Na maandenlang actievoeren haalden de omwonenden en hun verenigingen uiteindelijk hun gelijk bij de rechter. Die oordeelde dat het Gewest de bouwvergunning niet had nageleefd en bovendien de burgers onvoldoende inspraak had gegeven.

Dit vonnis gaf ons vertrouwen. Wij hoopten dat er snel een nieuw plan zou komen dat voorrang zou geven aan nieuwe voet- en fietspaden en ruimte zou laten voor de zorg die onze historische kasseien en platanen verdienen.

Midden juli kwam de ontnuchtering. Opnieuw liet het Gewest de bewoners en hun verenigingen links liggen.

Mobiel Brussel bleek namelijk al plannen klaar te hebben voor betonnen voetpaden met funderingen van 30 centimeter diep. Zulke funderingen zullen de boomwortels onherroepelijk aantasten en de platanen op de middellange termijn vernielen. Kijk maar naar wat er deze zomer aan de Louizalaan is gebeurd, daar moest een reeks kastanjebomen gerooid worden omdat hun wortels in 2007 waren beschadigd bij werkzaamheden van de MIVB. Dat laten we aan de Havenlaan niet nog eens gebeuren!

Trouwens, het huidige plan van Mobiel Brussel kost maar liefst €900.000 en de uitvoering duurt 80 dagen met als eindresultaat een pad van 2,50m breed. Daar stellen wij een veel goedkoper, sneller en rationeler voorstel tegenover.

Het voorstel dat wij hebben uitgewerkt kost hoogstens €200.000, kan in 20 dagen worden uitgevoerd en levert een 4 meter breed voet- en fietspad op. En dat alles zonder het verkeer op de rijweg te hinderen.

Na bijna veertig jaar achterstallig onderhoud ligt de Havenlaan er ernstig vervallen bij. Allemaal willen wij dat daar nu eindelijk iets aan gebeurt. Wij willen dat er een Havenlaan komt waar iedereen zich goed bij voelt: voetgangers, fietsers, automobilisten en natuurlijk ook de platanen. Maar dan wel graag zonder dat daarbij ons erfgoed wordt vernield.

Kom naar de tweede Stadsboom, op de hoek van de Havenlaan en het Saincteletteplein.

zondag 9 september 2012 om 15.00 uur

DOWNLOAD de A3-affiche,

print ze uit en hang ze aan je venster.

Feest van de Stadsboom #2: GEBRUIKSAANWIJZING

Feest van de Stadsboom #2: SONGS

Comments

Leave a Reply

*