Havenlaan

300 platanen op het nippertje gered, 1.500.000 kasseien dreigen te verdwijnen

Het eerste ‘Feest van de Stadsboom’

Posted on | augustus 20, 2011 | 6 Comments

Zondag 28 augustus 2011 van 15u tot 17u

Beco-kaai naast Saintecletteplein (tegenover KBC)

 

Het komt erop aan de grûûte Kettingzoeg voor 17.00 u te vloeren.  Anders wacht ons verschrikkelijk ongeluk.

De grûûte Kettingzoeg wordt gehanteerd door de Bûûmekapper.  Hij vertegenwoordigt de Dood.  Vroeger stelde men de dood voor met een zeis, maar hij is nu wat moderner.  Op zichzelf betekent hij niets, die bûûmekapper

La fête du StadsboomDe echte schuldige, dat is de Dikkenek.  Dat is de technocraat, de apparatsjik, de neoliberaal.  Hij luistert niet en hij ziet ook niet, vooral niet datgene wat evident is. Nooit twijfelt hij ergens aan. Hij weet altijd alles beter dan anderen. Hij werkt in de schaduw. Hij is degene die de bevelen geeft.  Door zijn schuld is die Bûûmekapper aan het werk.  Hij heeft hem laten komen.  De Dikkenek is de boze geest van de Bûûmekapper. Hij maakt de stad kapot…

Dan, om de fatsoensnormen te verdedigen, moesten de Bûûmredders in beweging komen. Dat zijn doodgewone mensen, niet bijzonder groot of mooi, maar zij hebben wel een hart.  Zij verpersoonlijken het goede. Zij verdedigen zich met dikke kasseien, waarop het blad van de grûûte Kettingzoeg bot wordt.

 

En dan hebben we Manneken Pis.  Die moeten we niet meer voorstellen.  Hij is de ziel van Brussel.  Hij is het die kracht geeft.  Zijn pis (geuzebier) geneest de wonden.

Voor elke boom staat een adoptieouder.  Dat zijn de verantwoordelijke ouders die beschikken over beschermende krachten.  Ze zijn te herkennen aan hun witte armband met daarop het nummer van hun boom.  Speciaal voor deze gelegenheid hebben ze elk hun eigen boom langs de bedreigde Havenlaan versierd.  Zij staan in voor een goed onthaal en zorgen als goede huisvaders voor het verwijderen van ongenode gasten.

En daar overal omheen staan wij, de deelnemers.  Wij zijn de Keezers (kiezers) die onze stem uitbrengen in de Keesbus.  In Alice in Wonderland is elke dag een niet-verjaar-dag.  Bij ons is het elke dag een niet-kies-dag. Voor één dag kiezer, voor altijd burgers!

Door het gewicht van de stemmen in de Keesbus verliest de Bûûmekapper zijn kracht.  Op de kritieke momenten roepen we steeds harder NEÏE!

We versieren onze kleding met spullen die getuigen van onze gehechtheid aan de natuur: bloemen, klimop, takjes groen…

Ouders, kinderen en vrienden, we komen allemaal samen voor dit uitgelaten gebeuren, om te laten zien dat we fel gekant zijn tegen de vernietigende vernieuwing van de Havenlaan, gepland voor 5 september 2011. De dag na ons feest komt de Brusselse regering voor de eerste keer opnieuw bijeen na het zomerreces. Wij willen dat ze deze beslissing herzien en het hele project aan een nieuwe studie onderwerpen.

 

Havenlaan, hoek Saincteletteplein

Daarna: de “Auberge espagnole”. Iedereen brengt iets mee om te drinken en te knabbelen en een glas of een beker en een bordje en we delen alles samen.

Comments

6 Responses to “Het eerste ‘Feest van de Stadsboom’”

 1. Brusseleir
  augustus 18th, 2011 @ 13:03

  Excellent !!!

 2. Isabelle M.
  augustus 22nd, 2011 @ 08:28

  Bedankt, Patricia voor de vertaling 😉

 3. Lausberg
  augustus 22nd, 2011 @ 19:43

  ah non peut être??!!
  J’y serai!! pour sûûr
  La directrice de collection qui a réédité le fameux dictionnaire du bruxellois du regretté Louis Quiévreux

 4. Anne dolores Marcélis
  augustus 22nd, 2011 @ 20:39

  Plant your self, the feet into the earth, next the platanes

  Plantez vous vous mêmes, les pieds dans la terre, à côté des platanes

  Plant U, the voeten in the aarde, na de platanes

  If i could be there sunday, it is what i would do. Do it for me.

 5. Roose Marie-Clotilde
  augustus 24th, 2011 @ 11:22

  Bravo pour cette détermination pour sauver ces arbres, à l’enjeu collectif et environnemental certain.

 6. marco
  augustus 25th, 2011 @ 15:19

  D’autant que les marronniers malades ça se soigne. Dans notre jardin en Italie les marronniers sont atteints par la maladie depuis plus longtemps qu’à Bruxelles. Nous ne pouvons pas les soigner tous mais certains le sont depuis plus de 10 ans et ils sont aussi beaux qu’auparavant. Par ailleurs pourquoi abattre des platanes avenue du Port pour les planter avenue de Tervueren, d’autant que les platanes ont aussi leur maladie (cf abattage des platanes sur le canal du midi). alors soigner pour soigner, autant garder nos vielles branches.

Leave a Reply

*