Havenlaan

300 platanen op het nippertje gered, 1.500.000 kasseien dreigen te verdwijnen

Werkzaamheden symbolisch stilgelegd

Posted on | december 3, 2012 | 1 Comment

Op vrijdag 30 november 2012 hebben 30 actievoerders de werkzaamheden aan de nieuwe voet- en fietspaden langs de Havenlaan symbolisch stilgelegd. Ze eisten dat de verantwoordelijke ambtenaar persoonlijk kwam vaststellen dat boomwortels tegen alle voorschriften in met de graafmachine worden afgerukt, gereedschap niet wordt ontsmet, boomwonden niet worden verzorgd en de grond niet wordt verrijkt om de groei van nieuwe wortels te bevorderen.

video kijken

Het Gewest heeft zich zoals gewoonlijk beperkt tot het verspreiden van desinformatie.

Mobiel Brussel heeft bij monde van zijn woordvoerder laten weten dat het “onmogelijk” is om het werk anders aan te pakken als je zo dicht langs de bomen een fundering wilt graven.

Dat is precies wat wij de minister al van het begin af aan hadden gezegd, en dat is ook de reden waarom wij om voet- en fietspaden van dolomiet of ternair zand hadden gevraagd.

Dat voorstel had de minister afgewimpeld omdat het “onmogelijk” zou zijn om zulke paden te onderhouden.

Waar wij dan weer op hadden geantwoord dat je daarvoor hoogstens een keer per jaar een arbeider op pad moet sturen met een kruiwagen en een schop, meer niet.

Maar ja, Mobiel Brussel heeft nu eenmaal niet genoeg arbeiders in dienst en besteedt daarom al zijn werkzaamheden uit aan enkele grote wegenbouwbedrijven. Terwijl we met ons belastinggeld toch eigenlijk net zo goed een Brusselse arbeider aan het werk zouden kunnen zetten?

Mobiel Brussel maakt niet echt veel haast met het heraanplanten van de bomen die al zijn gesneuveld, ook al vermeldde de kapvergunning uitdrukkelijk dat dit moest gebeuren. Volgens de woordvoerder gaat zoiets nu eenmaal niet. Als er afzonderlijke bomen uit een rij gekapt worden, kun je er geen jonge voor in de plaats zetten, aldus de woordvoerder, omdat je dan het risico loopt dat ze niet groeien. “De bedoeling is dat er later een vergunning komt voor een totaalproject. Op de middellange termijn zullen ze allemaal gekapt moeten worden. Om veiligheidsredenen kunnen we een oude stadsboom helaas niet rustig vanzelf dood laten gaan.

Nee, inderdaad, de overheid hoort bomen “niet rustig vanzelf dood te laten gaan”.  Integendeel, de overheid hoort ons gemeenschappelijk goed “als een goede huisvader” te beheren en voor verval te behoeden.

Al in geen 40 jaar zijn de platanen langs de Havenlaan meer verzorgd of gesnoeid.

En als we zo bezorgd zijn om de veiligheid, waarom worden er dan geen dode takken gesnoeid? Bij stormweer ligt de weg ermee bezaaid.

Wij weten heus wel dat die bomen niet eeuwig kunnen blijven staan. Maar we weten ook dat een nieuwe, jonge boom tussen een bestaande rij goed kan gedijen, op voorwaarde dat de oudere bomen aan weerskanten bijgesnoeid worden om voldoende licht door te laten.

Kortom, Mobiel Brussel doet er alles aan om de platanen langs de Havenlaan zoveel mogelijk te laten aftakelen, zodat ze allemaal in een moeite door vervangen kunnen worden door nieuwe en minder lastige bomen, dit alles in naam van de vooruitgang, de mobiliteit en zelfs de biodiversiteit.

Dit soort eenzijdige argumenten komen stuk voor stuk van technocraten en betonboeren.

Ze maken alles wat mooi is in de stad kapot, voor ons eigen bestwil, of we het nu leuk vinden of niet. Als burgers worden we verkleuterd. En dat nemen we niet langer.

Comments

One Response to “Werkzaamheden symbolisch stilgelegd”

  1. Geerinck
    december 7th, 2012 @ 11:33

    Il est évident qu’on assiste à une mauvaise foi délibérée du pouvoir politique et à une lâcheté administrative et enfin à un déni de démocratie.

Leave a Reply

*